Dobrze dobrany stół

Dobrze dobrany stół

Wybór stołu nie należy do łatwych zadań, szczególnie że na rynku jest ogromny wybór. Robiąc stół na zamówienie, możemy go idealnie dopasować do naszego wnętrza. Stoły z prostokątnym lub kwadratowym blatem są najbardziej funkcjonalne, ponieważ w razie małego pomieszczenia możemy je ustawić pod ścianą. Stoły owalne i okrągłe zajmują więcej miejsca. Ze względu na brak kątów są bezpieczniejsze dla dzieci, ale mniej ustawne w ciasnym wnętrzu. Jeżeli okazjonalnie przyjmujesz dużo gości, warto postawić na stół rozkładany, który na co dzień pełni funkcję małego stołu, natomiast podczas uroczystości możesz go rozłożyć. W dzisiejszym wpisie przedstawię na co zwrócić uwagę przed zakupem.  

Stabilność

Upewnij się, czy stelaż pod blatem jest połączony z nogami – najlepiej na klejone wpusty. Stół jest wtedy bardziej stabilny i wytrzymały. Sprawdź, czy nogi nie są przymocowane bezpośrednio do blatu – łatwiej się wtedy wyłamują, szczególnie podczas przesuwania. Jeżeli decydujesz się na stół rozkładany, będąc w sklepie, spróbuj go kilka razy rozłożyć, sprawdzając czy zawiasy działają bez oporu, a rozłożenie stołu nie sprawia trudności. Niektóre stoły część rozkładaną mają ukrytą pod głównym blatem, natomiast niektóre mają przedłużkę dołączoną osobno. Musisz o tym wiedzieć, bo być może nie masz miejsca, aby przechowywać dodatkowy blat.

Wysokość

Standardowa wysokość to 70 – 80 cm. Możemy dostać również stoły barowe, które są wyższe – 110-120 cm. Usiądź przy stole i sprawdź, czy siedząc przy nim na krześle, możesz swobodnie oprzeć łokcie na blacie.

Blat

ważne, aby blat miał gładką powierzchnię oraz był odporny na wilgoć, zaplamienia oraz zarysowania. Dobrze, aby był łatwy w utrzymaniu, szczególnie gdy masz małe dzieci, które rysują często przy stole, a kredka wyjedzie na jego powierzchnię. Blat stołowy może być wykonany z różnego tworzywa:

Blat kamienny – jest bardzo twardy i odporny na wszystkie chemikalia, zarysowania oraz uderzenia, ale jest ciężki, co może uniemożliwić przesuwanie stołu na czas przyjmowania gości. Jest jednym z droższych blatów.

Blat drewniany – gdy zauważymy ślady użytkowania, bez problemu go odnowimy lub przemalujemy; te z miękkiego drewna (np. sosnowego lub jodły) są bardziej wrażliwe na zadrapania i uderzenia; dlatego może warto pomyśleć o stole z twardego drewna (dębu, klonu, wiśni).

Blat z litego drewna – lite drewno zazwyczaj nie jest zalecane w przypadku często używanych blatów stołowych. Ze względu na małą odporność na wilgoć może się odkształcać, pękać lub rozszczepiać.

Blat ze szkła hartowanego – jest kosztowny, szybko się brudzi a zabrudzenia widać na nim jeszcze bardziej ze względu na to, że każdy okruszek odbija się w tafli szkła, co wizualnie potęguje jeszcze większy nieład. Jest stołem „głośnym”, każde postawienie szklanej szklanki na szklanym blacie będzie słyszalne.

Stół najlepiej ustawić w taki sposób, aby można było do niego podejść z każdej strony. Umożliwi to podawanie posiłków lub przyjmowanie gości bez konieczności przesuwania stołu po kuchni, lub pokoju. Stół najlepiej jest oświetlić wisząca lampą umieszczoną nad środkiem stołu. Pamiętaj, aby lampa była zawieszona na odpowiedniej wysokości, aby nie raziła w oczy. Co więcej, jeżeli zdecydujesz się na szklany ciemny blat stołu, musisz mieć świadomość, że lampa, wisząc nad nim, będzie odbijała światło w blacie, co może oślepiać oraz sprawiać uczucie dyskomfortu.

Dodaj komentarz